Browsers | Veilig internet begint bij je browser

[ ] [ Tags: browser, internet, veiligheid, keuze, updaten ]

Je browser is jouw portaal naar het internet. Je gebruikt het voor het onderhouden van je sociale en zakelijke netwerk, om je bankzaken te regelen, om bestellingen te plaatsen en wellicht voor het bekijken van de laatste aflevering van De Wereld Draait Door. Waarschijnlijk is je browser wel het meest gebruikte programma dat je op computer staat. En toch besteden maar weinig mensen aandacht aan hun browser.

De keuze is reuze

Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer, Maxthon, K-Meleon, Lunascape... het zijn maar een paar voorbeelden van browsers die momenteel beschikbaar zijn. Als je Windows gebruikt op je computer, ben je waarschijnlijk een tijdje terug al eens geattendeerd op de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het kiezen van een browser, middels het browser-keuzescherm. Heb je er toen wat mee gedaan?

Het installeren van een browser gaat heel snel. In veel gevallen worden ook nog de voorkeuren van je oude browser overgenomen. Je hoeft dan dus niet al je favoriete links opnieuw in te stellen of je bewaarde wachtwoorden nog een keer op te geven. De vraag is alleen: wat vind je belangrijk?

Elke browser heeft wel z'n eigen ding. Kijk eens op de websites van de verschillende browsers. Waar leggen zij het accent op? Zoek je wellicht een browser die snel is en waar alle nieuwe technieken zijn ingebouwd? Wil je wellicht een open source browser of een browser die je kan customisen met allerlei plug-ins? Of wil je wellicht een browser waar je zelf de lay-out van kan bepalen en waarmee je je voorkeuren kan uitwisselen met andere computers?

Het loont om eens te kijken wat er allemaal mogelijk is. Je gaat toch ook op zoek naar een telefoon die aan je wensen voldoet of een auto die bij je past? Met een browser die aan jouw wensen voldoet, verhoog je je het gemak waarmee je internetpagina's bezoekt en wellicht ontdek je wel allerlei nieuwe mogelijkheden!

De updater wint

IE6 no more!Veiligheid is belangrijk online. Je verstuurt allerlei gevoelige en minder gevoelige informatie over het web en niemand wil dat die in handen valt van mensen met verkeerde bedoelingen. Maar software-ontwikkeling is mensenwerk en fouten horen bij het proces, evenals situaties die je voor de lancering niet had kunnen bedenken. Kortom, online software is continu aan verandering onderhevig. Zorg dus dat je altijd de laatste versie van je browser gebruikt. Je verkleint hiermee het risico op allerlei nare zaken zoals clickjacking, phishing en geïnfecteerde downloads.

Daarnaast zitten er weer allerlei nieuwe mogelijkheden en opties in de laatste versie van je browser, waarmee je het voor je zelf alleen maar makkelijker maakt.

Gebruik je Internet Explorer 6 of 7? Update direct! Deze browsers zijn oud en niet meer veilig.

Developers en designers zitten ook niet stil en willen graag de nieuwste technieken gebruiken om websites zo interessant en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dit kan alleen maar als gebruikers meehelpen door hun software up-to-date te houden.

Websiteman adviseert

Bij de laatste update van ons CMS hebben we besloten om Internet Explorer 6 niet meer te ondersteunen (dit geldt alleen voor het beheergedeelte). Deze browser is inmiddels dermate verouderd, dat het niet meer mogelijk is om nieuwe mogelijkheden te blijven creëren.

Browsers die we zelf erg fijn vinden (zowel in Windows als in Mac OSX), zijn Google Chrome en Mozilla Firefox. Daarnaast juichen we het gebruik van Safari en Opera ook toe. Maar boven de keuze van je browser blijft gelden: gebruik de laatste versie, UPDATE!

Wil Stutterheim